Groen Weert logo editor
 X 
We hebben er wél kaas van gegeten.
geplaatst 4-6-2018
AantalGeitenInNLGeiten houden is lucratief. Er is steeds meer vraag naar geitenmelk, dat het ook heel goed doet in de wereld. En van exporteren hebben we wél kaas gegeten. Na bloemen en planten is kaas ons derde exportproduct. “Geitenkaas in Europa, babypoeder op basis van geitenmelk in Azië”. Maar wat zijn de gevolgen van de uitbreiding van geitenhouderijen (bij ons in de buurt) voor het welzijn van mens en dier?
|
Nadat de politiek in Nederweert in maart de stop aankondigde volgt nu ook Weert. Dit in afwachting van onderzoek naar de gevolgen voor de volksgezondheid.
In Nederweert tekenden meer dan 700 mensen de petitie tegen de komst van een vierde geitenhouderij met 1950 opfokgeiten in de leegstaande stallen aan de Gerrisstraat in Nederweert. De wakker geworden politici constateerde echter dat een vergunning voor 1970 geiten door dezelfde ondernemer in een stal aan Roeven al is verleend. De vergunning kan niet worden herroepen. De gemeente Weert verleende vorig jaar nog vergunningen voor de uitbreiding met zesduizend geiten. De Provincie Gelderland handhaaft een groeistop tot 1 januari 2021.Uit VGO-onderzoek (Veehouderij en Gezondheid Omwonenden) in Noord-Brabant en een gedeelte van Limburg bleek dat er in de omgeving van geitenhouderijen een verhoogd risico is op longontstekingen.
Minister Schouten van Landbouw stelt een onderzoek in naar de effecten van geitenhouderijen op de gezondheid van omwonenden. Een deel van de uitkomsten van het vervolgonderzoek wordt half 2018 verwacht. Het totale onderzoek wordt naar verwachting in 2020 afgerond. Eerder kwam uit onderzoek 'Veehouderij en Gezondheid Omwonenden' naar voren dat mensen die rondom geitenhouderijen wonen een grotere kans hebben om een longontsteking op te lopen. De oorzaak is echter niet bekend en ook niet of dit risico ook voor andere gebieden geldt. Daarop is een vervolgonderzoek aangekondigd. Een deel van dit onderzoek bestaat uit het analyseren van huisartsgegevens over de jaren 2014 tot 2016 in ditzelfde gebied, Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg. De GGD adviseert een afstand van twee kilometer tot bewoning voor dergelijke bedrijven.>We volgen zeer kritisch de politiek met het verstrekken van vergunningen voor de veehouderij.