Groen Weert logo editor
 X 
Tuinieren in de natuur
geplaatst 20-8-2012
zandverstuivingWas vroeger alles beter? Veel ecologen en bestuurders willen terug naar het landschap van rond 1850. Toen waren er in Nederland veel meer zandverstuivingen, en die worden nu gezien als een wenselijk Natuurdoeltype. Maar zandverstuivingen zijn een milieuramp.

Ze (zijn) ontstaan door menselijk ingrijpen zoals massaal kappen, afbranden, plaggen, en crossen met militaire voertuigen. De natuur doet haar best om deze ruïnes in het landschap te herstellen. Een zandverstuiving in stand houden, of nieuwe maken, is daarom vechten tegen de natuur; een verspilling van energie en geld. En natuurwaarde heeft zo''n vlakte al helemaal niet. Er gaan juist veel waarden verloren door al dat gekap. Tuinieren in de natuur moeten we niet willen. Laat de bossen gewoon eens met rust.

Jan van Mourik gaf eind augustus een lezing in het NMC. Hij is jarenlang professor geweest aan de universiteit van Amsterdam. Het was voor Groen Weert verfrissend om zijn (bovenstaande) pleidooi te horen waarin wij ons zo herkennen. Roepende in de woestijn. Met meer roependen is de kans groter dat je gehoord wordt.