Groen Weert logo editor
 X 
Bloesemwandeling Zuid-Limburg
geplaatst 16-3-2018
170411_Bloesem_RijcholtOp zondag 22 april organiseert de IVN afdeling Weert e.o. weer een bloesemtocht. Dit jaar naar Sweikhuizen, gelegen in het noordelijkste deel van het Zuid-Limburgse heuvelland. De wandeling om Sweikhuizen is ruim 8 km lang. Vertrek om 9.00 uur vanaf parkeerterrein Dries te Weert en om 10 uur vanaf het Transferium gelegen bij De Biesenhof Biesenweg 1 Geleen. Naar verwachting zijn we om omstreeks 16.00 uur weer terug.|
De hoogstamboomgaarden waren tot de jaren zestig beeldbepalend voor het Zuid- Limburgse landschap. Inmiddels moet men zoeken naar de restanten van deze nu oude boomgaarden. Zo ook in Sweikhuizen. Anderhalve eeuw was Sweikhuizen bekend vanwege zijn pruimenteelt. Maar de overgang van fruitteelt naar landbouw en de ruilverkavelingen in de jaren 60 en 70 maakte daar een einde aan. Duizenden pruimenbomen werden gerooid, tot de Sjweikeser Rèngelaot (pruimensoort) op steven na dood was. Vrijwilligers namen in het jaar 2000 het initiatief om een honderdtal scheuten van de Rèngelaot in hun tuin te planten. En op 13 april 2003 werd de stichting Sjweikeser Rèngelaot opgericht met het doel de pruimenbloesem weer tot toppunt van het voorjaar in en rond het dorp te maken. Het vorig jaar heeft de stichting de Inspiratieprijs van het Prins Bernhardfonds gewonnen. Met de aanplant van hoogstamfruitbomen wordt het oude cultuurlandschap hersteld en profiteren nogal wat planten en dieren van het voedsel en de beschutting die hier in tegenstelling tot het overige, kale landschap nog te vinden is.
Buiten de bloeiende fruitweiden op de hellingen zullen we kunnen genieten van het Stammerdenbos en de Danikerberg en van de vergezichten over het Maasdal. Ook zien we de weer meanderende Geleenbeek met betrekkelijk helder water. De Geleenbeek dankt zijn naam aan zijn Latijnse naam Glana, dat heldere beek betekend. In de jaren 50 van de vorige eeuw was daar echter geen sprake van. De mijnen gebruikte deze beek namelijk om afvalwater van het kolen wassen te lozen. Vanaf 2006 is gewerkt aan het herstel van het beeklandschap.
Inmiddels herinnerd niets meer aan de eerder genormaliseerde en gekanaliseerde beek.
De rijke historie van de carré boerderij De Biesenhof, bij de start van de wandeling, gaat terug tot 1259. Ook onderweg komen we langs meerdere monumenten, zoals de carréboerderij ‘Stammenhof’, kasteel Terborg met de Borgermolen, de Sint Jansmolen en de Sint Annakapel. De kapel stamt uit1865 en is gebouwd daar waar eerst een middeleeuwse parochiekerk heeft gestaan. Rond de kapel is een interessante geologische tentoonstelling ingericht.
Kortom een wandeling om kennis te maken het herstelde cultureel landschap in voorjaarsbloei.
Onderweg kunnen we gebruik maken van een horecagelegenheid en zo mogelijk picknicken.
Iedereen kan aan de tocht deelnemen. Buiten een kleine vergoeding aan de chauffeur voor het carpoolen zijn er aan de deelname geen kosten verbonden. Goed schoeisel wordt aangeraden.

Info: Gerard Hendriks 0495-536357
171015_Sweikhuizen_1
171015_Sweikhuizen_4
171015_Sweikhuizen_3
171015_Sweikhuizen_2