Groen Weert logo editor
 X 
Boom van de week: zillveresdoorn
geplaatst 19-9-2021
De Acer saccharinum wordt ook wel witte esdoorn genoemd. Het blad van deze esdoorn is groen met een grijswitte (zilveren) onderzijde die deze soort zijn naam bezorgd.
De zilveresdoorn is een snelgroeiende boom die een brede waaiervormige kroon ontwikkelt. De boom stelt weinig eisen aan de groeiplaats. De boom gedijt zowel op natte als droge gronden en verharding wordt goed verdragen. De zilveresdoorn wordt om deze reden veel toegepast als straatboom. De brede kroon vraagt wel veel ruimte. De wetenschappelijke naam Acer saccharinum dient niet te verward te worden met de Acer saccharum (suikeresdoorn).

De 10 bomen op de Zuiderstraat en de monumentale op de hoek Industriekade / Maalderijstraat zijn helaas allen gekapt.

In Weert staan meer dan 100 zilveresdoorns. Hieronder een (gedeeltelijke) opsomming:
 Aan de Nassaulaan op het pleintje bij het winkelcentrum staat een oud exemplaar. Op de Tooroplaan staan 2 oude exemplaren.  Achter de Paterskerk staat een oude zilveresdoorn. Rond het stadspark 22 bomen, zowel oudere als nieuwere. Aan de Zwanenbloemstraat en Boterbloemstraat zijn er in 2000, 27 aangeplant. Langs de Nedermaaslaan staan er 10. Langs de Middelstestraat staan er 31. Naast de Boostenzalen 2. In het Fatimapark staan 7 zilveresdoorns.

Op een mooie locatie aan het Hallenhof staat een mooie groep.
Het zijn er drie maar ze groeien als één.
210914_zilveresdoorns_Hallenhof