Groen Weert logo editor
 X 
Geslaagde dag met lezingen en excursies ontgronding IJzeren Man
geplaatst 31-3-11
CZW_60Zondag 20 maart stond in het teken van de ontgronding en herinrichting van het natuurgebied achter de IJzeren Man. Een 40 tal personen bezochten de lezingen in het NMC met aansluitend een ontvangst bij de Centrale Ontgronding Weert.

Speciaal voor het bezoek liet men alle installaties werken, zodat het proces van winning van het zand, via een zandzuiger tot het eindproduct met een optimale korrelsamenstelling, zichtbaar werd. Aansluitend is nog een wandeling gemaakt rond het ontginningsgebied.

Actueel is zoals bekend het verwerken van vervuilde grond in de afgraving en de boscompensatie voor het bos dat verdwenen is door de afgraving. Door Werner von Scheibler is de wetgeving omtrent het verwerken van vervuilde grond uitgelegd. Door de ontgronder zijn toezeggingen gedaan dat men geen vervuilde grond klasse B meer zal storten.

Nog onduidelijk is het waarom er geen boscompensatie plaats vindt. Door Frans Goossens is zijn onderzoek uit de doeken gedaan. Het ''waarom'' blijft een vraagteken.