Groen Weert logo editor
 X 
De grootste vijanden van de Boom


geplaatst 9-6-13

1 Kettingzaag

Ooit vertelde een ervaren boomverzorger me dat vóór de invoering van de kettingzaag de gesnoeide takken van de boom veel dunner waren dan tegenwoordig.
Ook het omhakken van een boom was arbeidsintensiever. Je moest dus wel een erg goede reden hebben om een boom te vellen.

2 Bladblazer

Ook wel ''silent killer"genoemd. Bomen moeten het voor de groei ook gedeeltelijk hebben van het voedsel dat direct of indirect gemaakt wordt door het afgevallen blad.
De mens heeft een opgeruimd karakter en blaast in zijn herfstdepressie dat blad keurig weg.

Hoe zou jij het vinden als de buurvrouw elke dag met haar haarföhn je eten van het bord komt blazen?

3 Grasmaaier

Je zou niet verwachten dat de grasmaaier ook op de opsporingslijst staat. Toch is hij er de oorzaak van dat vele bomen het veel minder goed doen dan gewenst.
In de haast om een mooie berm of een keurig gazonnetje te krijgen, tikt de grasmaaier wel eens een boompje aan de onderkant. De boomschors wordt beschadigd en de sapstroom naar boven gedeeltelijk stukgemaakt. Niet zelden komen zo de ziekteverwekkers van de ene boom op de andere.

4 Beugelhandzaag

Bijna uit het straatbeeld verdwenen. Alleen nostalgisch ingestelde boomverzorgers kiezen er nog voor.

5 Chemie

Binnengekomen met stip op deze ranglijst.
Onze samenleving kent nogal wat mentaal labiele mensen. Voor een enkeling is het vergiftigen van bomen een uiterste schreeuw om aandacht.

Beste vriend van de boom:

Boomverzorger die op tijd met zijn handen in zijn broekzakken de boom staat te bewonderen.