Groen Weert logo editor
 X 
update: verplaatste varenbeuk heeft eigen perkje
geplaatst 14-12-2014
Onzelievevrouwestraat_varenbeuk_verplantEen jonge varenbeuk was het middelpunt van een mooi perk op de hoek van de Onzelievevrouwestraat en de Roermondseweg (voormalige locatie garagebedrijf Bloemen). Dat perk was speciaal bij de boom aangelegd maar het omringt sinds 3 januari een carnavalsbeeld. De boom is naar achteren verplaatst. De varenbeuk was met enig ceremonieel geplant in 2013, als eerste ihkv de actie Een groener en gezonder Weert. Inmiddels heeft de boom een eigen perkje waar hopelijk afgevallen blad kan blijven liggen, en dat bescherming biedt tegen de grasmaaimachine.

In de vergunning voor plaatsing van het beeld zochten wij tevergeefs naar de boom. Die was niet ingetekend en werd zelfs niet genoemd. We werden sowieso niets wijzer van die vergunning.
Later hebben 2 gemeente-ambtenaren ons op de locatie zelf een toelichting gegeven. Het plan was toen al vergevorderd.
Wij kunnen met verplaatsing van de boom instemmen omdat die op de nieuwe plek optimale kans heeft om tot wasdom te komen. We vinden dat de boom daarbij een nieuw perk om zich heen verdient zodat snoeien, en maaien tot vlak bij de stam uitblijven. Een beuk kan nl. geen zon op de stam verdragen. Bovendien kan gevallen blad op die plek in de natuurlijke kringloop worden opgenomen ipv te worden verwijderd.
Wil de gemeente die garanties geven voor deze bijzondere varenbeuk die ook nog symbool staat voor een plantactie met burgerparticipatie in een groene stad?
perk_om_varenbeuk