Groen Weert logo editor
 X 
Zondagmiddagwandeling Stramproy
geplaatst 6-4-2016
Zondagmiddagwandeling met Roojer Erfgoed en Natuur
Op zondag 10 april vindt er vanaf het Vosseven in Stramproy weer een Erfgoedtocht plaats. |De wandeling van vijf km voert over de Stramproyerheide naar de flanken van het Wijffelterbroek. De in het najaar georganiseerde tochten waren een doorslaand succes.
StramproyerheideMeer dan 200 belangstellenden maakten kennis met een grote hoeveelheid onbekende verhalen, plekken en praktijken die bij de Zevensprong en de Buuëtjeshei hebben plaatsgevonden. Tijdens de tocht wordt herhaaldelijk stilgestaan bij de ‘spanning en de verbinding met de grens’: Onder meer bij de ‘verdwenen Graven van Bocholt’, een ooit indrukwekkend middeleeuws verdedigingsstelsel van landweren en grachten, waarmee men de zandrug tussen de waterscheidingen in tijden van nood en onrust kon ‘afgrendelen’.
De golvende zandrug van de Stramproyerheide en het Vosseven, tussen de Peelmoerassen van het Wijffelter- en Stramproyer broek kent een enorm gevarieerde geschiedenis. Iets dat aan de hand van een goed verhaal nog altijd lees- en beleefbaar is aan het patroon van zandpaden, golvende zandruggen, het reliëf, devotiepunten, houtwallen, hei en graslandjes. Maar ook aan historische smokkelplekken, een in het landschap schuil gaande schietbaan, schuitplekken van bewoners die van de visvangst leefden en zelfs soldatenbarakken uit de Tweede oorlog. De gidsen nemen u mee op een inspirerende verhalentocht door de besloten en open landschapskamers, een van de meest spannende ‘grensgebieden’ van Weert, Groenste Stad van Europa en de Wereld.
De organisatie van deze landschap- en erfgoedtocht is in handen van een werkgroep van de Dorpsraden Stramproy en Altweerterheide. Met deze tocht vestigen ze de aandacht op de ziel van dit landschap met zijn erfgoederen en de verbondenheid van de bewoners bij de karakteristieken van de streek. Mensen maakten dit landschap tot wat het is. In de toekomst zal dat niet anders zijn.
De tocht van circa 5 km op 10 april is gratis. Aanvang 13.00 uur vanaf parkeerplaats Vosseven, Lochtstraat 26, Stramproy.