Groen Weert logo editor
 X 
Missie Bladgoud
geplaatst 23-11-2022
221123_bladgoud_KazernelaanGevallen bladeren worden normaal gesproken opgeruimd. Maar de gemeente Eindhoven en Gemert-Bakel doet het anders. Zo laten ze blad op grasvelden steeds meer liggen. Deze bladeren verkruimelen ze, zodat ze in de bodem
opgenomen worden. Dit is goed voor het gras, de bomen, dieren en bodem. Deze gemeente draagt met het bladmulchen bij aan de Missie Bladgoud uit. Deze missie ziet blad niet als afval, maar als gouden grondstof voor bodemverbetering. Met dat 'bladgoud' gaan we de ecologische kringloop, die we met het opruimen van bladeren verstoren, zoveel mogelijk herstellen.
Bodemdieren zorgen ervoor dat het blad in de bodem komt. Als bodemdieren actief zijn, ontstaat er een gezondere bodem die meer voeding en water vast kan houden. Hierdoor maakt het de gemeente klimaatbestendiger, omdat grasvelden en plantvakken met dit blad meer water kunnen opnemen en vasthouden en dus minder snel verdrogen. Ook kunnen de bodem en het groen met (extra) blad meer CO2 vasthouden.

Missie Bladgoud 2022.pdf